GPS: 48.9040705, 21.4593696

Už viete, kam pôjdete v lete s deťmi na výlet?

Hoci sú Slovenské opálové bane svetovým unikátom, nedostali sa do slovenských učebníc ako viaceré známe jaskyne a tak o nich stále ešte mnoho ľudí nevie. A to aj napriek tomu, že ide o najstaršie opálové bane na svete, o ktorých prvá písomná zmienka pochádza z roku 1409.

Toto unikátne banské dielo bolo jedinou ťažobnou lokalitou opálov až do objavenia nálezísk v Austrálii a Mexiku. Teraz to ale môžete napraviť a urobiť si s deťmi super výlet za poriadnou banskou históriou na jedno z najtajuplnejších miest na východe Slovenska, nachádzajúce sa pod zemou. Opály z lokality Dubník totiž nosili mnohé významné panovníčky, medzi inými aj manželka cisára Napoleona.  Majú špecifickú farbohru a iskrivosť, akú nemajú opály z iných svetových lokalít. Ten najväčší, aký sa kedy našiel je dnes vo viedenskom prírodovednom múzeu a pár krásnych kúskov nájdete aj v múzeu v Budapešti.

Ľudia im dodnes pripisujú rôzne vlastnosti a schopnosti. Dnes v bani môžete vidieť nielen ukážky opálových žíl, ale aj iných sprievodných hornín. Stretnúť tu nejakého spiaceho netopiera taktiež nie je ničím výnimočným. Majú tu totiž jedno z významných zimovísk a zimuje tu až 16 rôznych chránených druhov. Hoci boli bane nad Prešovom v roku 1922 na takmer storočie zatvorené, dnes sú opäť otvorené turistom z celého sveta a prehliadku tu môžete absolvovať v rôznych jazykoch.

Prehliadky na hodinovom základnom okruhu robia skúsení sprievodcovia, ktorí svojim výkladom zaujmú deti aj dospelých. Základný okruh zvládnu aj fyzicky málo zdatné osoby, nakoľko má dĺžku necelý 1 km. Nečakajte taký ten nudný historicko-technický výklad. V bani si môžete vyskúšať aj zaujímavú atrakciu – prejsť jednu chodbu v úplnej tme len podľa hmatu. Pred prehliadkou je každý turista vyzbrojený prilbou a svietidlom, hoci niektoré časti bane sú pre väčší zážitok osvetlené. Expozícií vnútri aj vonku neustále pribúda, takže každý rok máte možnosť vidieť viac. Rok 2020 prináša nový okruh, ktorý odhaľuje  ďalšie chodby, šachty a technické zaujímavosti, ktoré doposiaľ verejnosť naživo nevidela.

Celková dĺžka banských chodieb v celom podzemnom bludisku je približne 35 km. A každý jeden meter je ručne vyhĺbený. Okolie baní láka na turistiku a oddych, dokonca si tu v letných mesiacoch môžete opekať na pripravenom ohnisku. V malom obchodíku vám tu ponúkame nielen občerstvenie, ale aj originálne suveníry. Zo Slovenských opálových baní si tak dnes už naozaj každý môže odniesť aj kus horniny so skutočným slovenským opálom, ktorú zakúpite práve tu. Už ste si zarezervovali prehliadku?